Pižmovka (kachna pižmová, čínská kachna, čínka, husokachna, barbarie) patří do domácí drůbeže. Křížením s kachnou domácí se rodí tzv. mulardi (jsou neplodní, snadno se však vykrmují).
Pižmovky mají chutné červené maso s nízkým obsahem tuku, tmavší a méně tučné než kachna domácí, pochoutkou jsou játra z vykrmených pižmovek, která lze použít stejně jako husí (foie gras).
Pozor! Zužitkovat se dají i vejce, ale potřebují důslednější tepelnou úpravu než slepičí vejce. Hrozí u nich vyšší riziko nákazy salmonelou.
Maso pižmovky patří mezi exotické zdroje živočišných bílkovin v krmivech pro psy a jako takové je možné ho vyzkoušet při eliminační dietě, kdy je potřeba zařadit do jídelníčku psa nejlépe takový druh masa, které pes dosud nejedl.
V krmivu se můžete setkat s masem pižmovky a vejci.