Pes je masožravec, a proto je pro něj maso nejlepším, tj. nejpřirozenějším, nejhodnotnějším a nejstravitelnějším krmivem – zdrojem plnohodnotných bílkovin a hlavním zdrojem živin. Maso (svalovina, vnitřnosti, šlachy, tuk, kůže) obsahuje 50–80 % vody, 15–25 % bílkovin a 2–50 % tuku.
Dále obsahuje vitamíny A a B, minerální látky a stopové prvky (vápník, fosfor, draslík, hořčík, sodík a železo). Maso ze zdravých zvířat je nejlepší zkrmovat syrové, protože vařením ztrácí část své výživné hodnoty. V objemu denní dávky má maso tvořit 50–60 %.
Maso bohužel patří k nejvíce chemicky znečištěným surovinám. Obsahuje zbytky antibiotik a syntetických hormonů a je v něm také více pesticidů než v mléčných výrobcích, obilninách, zelenině a ovoci.
Ke krmení je proto vhodné vybírat spíše maso a vnitřnosti mladých zvířat, v jejichž těle je uloženo méně škodlivých látek (raději telecí než hovězí, selečí než vepřové, jehněčí než skopové atd.). Přečtěte si další tipy, jak vybrat kvalitní granule pro psa.
Mezi nejdostupnější druhy masa patří drůbeží (kuřecí, krůtí), hovězí, vepřové a ryby. Na trhu jsou však dostupné i další druhy masa jako je zvěřina, skopové, jehněčí, telecí, králičí, kachní, kozí, pštrosí, koňské nebo klokaní maso.
Z vnitřností se podávají játra, ledviny, srdce, plíce, slezina, jazyk, dršťky, žaludky, vemena, mozeček a také krev.
Antilopa patří mezi savce (sudokopytníky – býložravé přežvýkavce). Její maso je červené a má vysoký obsah bílkovin (33 %), zatímco obsahuje jen 0,9 % tuku (oproti vepřovému s 48 % tuku), a také v něm najdeme vysoký podíl nenasycených …
Bažant patří do zvěře pernaté. Má velmi jemné a lehce stravitelné maso (chutnější maso mají slepice bažanta). Na rozdíl od tukové tkáně domácí drůbeže je bažantí maso žluté, což je způsobené oxidací karotenoidů. Obsahuje cca 23 % bílkovin …
Některé bílkoviny (proteiny) si organismus psa umí vyrobit sám, jiné získává pouze z potravy. Potřeba proteinu kolísá mezi různými plemeny psů, v závislosti na prostředí a zdrojích bílkovin v krmivu. Pes jako masožravec tráví snadněji …
Bizoní maso má tmavě červenou barvu, chutí připomíná hovězí s příjemnou stopou zvěřiny. Je libovější a zdravější variantou hovězího. Obsahuje 22 % bílkovin a přibližně 2 % tuku. Dále minerální látky (vápník, fosfor), stopové prvky …
Brzlík (především hovězí/telecí) obsahuje vitamín B3 a C a esenciální aminokyseliny – arginin, který tlumí růst nádorů a metastáz, a glutamin, který pomáhá při poruchách trávicího ústrojí. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, …
Mléko z buvola (kerabau) má vyšší obsah mastných kyselin a bílkovin než ostatní přežvýkavci – obsahuje až 8 % tuku a má více bílkovin než kravské mléko. V Indii se z něj vyrábí máslo ghí a v Itálii sýr Mozzarella. Obsahuje také vyšší …
Divočák (kňour, bachyně, lončák, černá zvěř, rytířská zvěř) patří do zvěřiny – volně žijících zvířat lovených v přírodě. Kančí maso je velmi chutné, chutí se podobá vepřovému, má však pevnější strukturu, je méně tučné a aromatičtější, má …
Dršťky (nejčastěji hovězí, jehněčí, vepřové nebo drůbeží žaludky, bachor, kniha, čepec, slez) jsou stejně jako játra skvělým krmivem, které obsahuje větší množství minerálních látek, navíc ideální poměr vápníku a fosforu a vitamínů.
Jemné a křehké drůbeží maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Kvalitu masa ovlivňuje krmení, druh a stáří drůbeže. Drůbeží maso je vhodné zejména proto, že obsahuje málo tuku (až na husu a kachnu). Nejméně …