Pes je masožravec, a proto je pro něj maso nejlepším, tj. nejpřirozenějším, nejhodnotnějším a nejstravitelnějším krmivem – zdrojem plnohodnotných bílkovin a hlavním zdrojem živin. Maso (svalovina, vnitřnosti, šlachy, tuk, kůže) obsahuje 50–80 % vody, 15–25 % bílkovin a 2–50 % tuku.
Maso bohužel patří k nejvíce chemicky znečištěným surovinám. Obsahuje zbytky antibiotik a syntetických hormonů a je v něm také více pesticidů než v mléčných výrobcích, obilninách, zelenině a ovoci.
Mezi nejdostupnější druhy masa patří drůbeží (kuřecí, krůtí), hovězí, vepřové a ryby. Na trhu jsou však dostupné i další druhy masa jako je zvěřina, skopové, jehněčí, telecí, králičí, kachní, kozí, pštrosí, koňské nebo klokaní maso.
Foto kategorie: Kyle Mackie, Unsplash