Pes je masožravec, a proto je pro něj maso nejlepším, tj. nejpřirozenějším, nejhodnotnějším a nejstravitelnějším krmivem – zdrojem plnohodnotných bílkovin a hlavním zdrojem živin. Maso (svalovina, vnitřnosti, šlachy, tuk, kůže) obsahuje 50–80 % vody, 15–25 % bílkovin a 2–50 % tuku.
Dále obsahuje vitamíny A a B, minerální látky a stopové prvky (vápník, fosfor, draslík, hořčík, sodík a železo). Maso ze zdravých zvířat je nejlepší zkrmovat syrové, protože vařením ztrácí část své výživné hodnoty. V objemu denní dávky má maso tvořit 50–60 %.
Maso bohužel patří k nejvíce chemicky znečištěným surovinám. Obsahuje zbytky antibiotik a syntetických hormonů a je v něm také více pesticidů než v mléčných výrobcích, obilninách, zelenině a ovoci.
Ke krmení je proto vhodné vybírat spíše maso a vnitřnosti mladých zvířat, v jejichž těle je uloženo méně škodlivých látek (raději telecí než hovězí, selečí než vepřové, jehněčí než skopové atd.). Přečtěte si další tipy, jak vybrat kvalitní granule pro psa.
Mezi nejdostupnější druhy masa patří drůbeží (kuřecí, krůtí), hovězí, vepřové a ryby. Na trhu jsou však dostupné i další druhy masa jako je zvěřina, skopové, jehněčí, telecí, králičí, kachní, kozí, pštrosí, koňské nebo klokaní maso.
Z vnitřností se podávají játra, ledviny, srdce, plíce, slezina, jazyk, dršťky, žaludky, vemena, mozeček a také krev.
Foto kategorie: Kyle Mackie, Unsplash