Pštrosí maso má tmavou, sytě červenou barvu, je mimořádně jemné a chuťově podobné hovězímu masu, příp. zvěřině. Snadno nahradí hovězí, vepřové nebo kuřecí maso.
Má 28 % bílkovin a velmi málo tuku (2 %) a cholesterolu. Obsahuje minerální látky (vápník, fosfor, sodík, draslík, hořčík), stopové prvky (především železo, zinek, selen) a vitamíny (A, C, B6).
Pštrosí maso patří mezi exotické zdroje živočišných bílkovin v krmivech pro psy a jako takové je možné ho vyzkoušet při eliminační dietě, kdy je potřeba zařadit do jídelníčku psa nejlépe takový druh masa, které pes dosud nejedl.
Pro svůj vysoký obsah bílkovin a nízkou kalorickou hodnotu je pštrosí maso vhodné pro redukční dietu pro psy s nadváhou, pro psy s onemocněním srdce, žlučníku nebo cukrovkou. Příp. psy v rekonvalescenci či ve fyzické zátěži, kteří potřebují získat snadno stravitelné živiny v podobě živočišných bílkovin.