Zvěřina je velmi výživné maso z volně žijících zvířat. Řadíme do ní maso srnčí, daňčí, kančí, zaječí, maso divoké husy, křepelky, koroptve, perličky apod.
Zvěřina obsahuje výborně stravitelné bílkoviny (cca 20 %) a jen 1-3 % tuku. Má vyšší obsah minerálních látek (fosforu, sodíku, draslíku), stopových prvků (železa, zinku, mědi, selenu) a vitamínů (A, D, E, C, skupiny B) než maso domácích zvířat.
Výhodou masa z divokých zvířat je to, že neobsahuje zbytky léčiv, proto se skvěle hodí např. pro psy s potravinovou alergií (na kuřecí, hovězí maso atd.).
Zvěřina se hodí pro všechny věkové kategorie psů. Díky obsahu kvalitních a dobře vstřebatelných bílkovin je vhodná pro psy ve fyzické zátěži, štěňata, kojící a březí feny. Díky velmi nízkému obsahu tuku se zvěřina hodí i při dietě na hubnutí. Maso vysoké zvěře je vhodné pro psy s onemocněním jater a slinivky.
Pozor! Zvěřina není vhodná psy s cukrovkou, močovými a ledvinovými kameny (uráty) a onemocněním ledvin (kvůli vyššímu obsahu purinů).
Z vnitřností se podává jazyk, srdce a játra. Velké kosti jsou vhodné na okusování.
Pozor! Vždy se snažte vyhnout krmivům, která u složky „zvěřina“ neuvádějí konkrétní typ zvířete, ze kterých složka pochází. Buďte opatrní především tehdy, pokud se u vašeho psa projevuje potravinová alergie na konkrétní živočišnou bílkovinu.