Vitamín D (cholekalciferol) je rozpustný v tucích a pes je schopný si ho také vyrobit (vitamín D2). Vlastně jde o hormon, který se vytváří v těle – k tomu však potřebuje sluneční záření.
Dle mezinárodních výživových směrnic FEDIAF (9/2020) jsou doporučené následující hodnoty vitamínu D (v 1 kg sušiny): Pro dospělého psa s lehkou aktivitou – 63,9-320 mg, se středně vysokou aktivitou, pro štěňata do 14 týdnů, březí a kojící feny – 55,2-320 mg. Pro starší štěňata pak 50-320 mg.
Pomáhá především udržet správnou hladinu vápníku, fosforu a hořčíku v krvi. Je důležitý pro vývin, růst a pevnost kostí, chrupavek a zubů. Podporuje správnou činnost ledvin, jater, střev, srdce, mozku (proti depresi) a plic. Podává se při onemocnění cukrovkou.
Ukládá se v játrech, tuku, kůži, mozku a kostech do zásoby. Vylučuje se játry a žlučí.
K nedostatku vitamínu D může dojít při onemocnění žaludku nebo ledvin. Kvůli nedostatku vitamínu dojde ke snížení hladiny vápníku a fosforu v organismu, tzv. měknutí nebo křivení kostí (ostemalácii, osteoporóze), zlomeninám. Může dojít také k poruše růstu chrupavek, kostí a zubů. Nedostatek se může projevit i svalovými nebo nervovými poruchami.
Vyšší množství vitamínu D se doporučuje u březích a kojících fen, štěňat a starších psů ohrožených osteoporózou nebo psů trpících ledvinovým selháním.
Pozor! Při dlouhodobém podávání nadměrného množství vitamínu D může dojít k otravě organismu kvůli ukládání vápníku v tkáních (srdci, ve střevech). Hyperkalcémie (nadbytek vápníku) může způsobit i smrt psa. Toxicitu vitamínu D snižuje vitamín A.
Nadbytek vitamínu D se může projevit pocitem na zvracení/dávením, častým močením, vyrážkou či svěděním kůže. V důsledku převápnění organismu (hyperkalcémie) může docházet k vápenatění plic, ledvin a žaludku, deformacím zubů a čelistí. Mohou vznikat také ledvinové kameny (oxaláty).
Pozor! Vitamín D je velmi citlivý na světlo a kyslík (oxidaci), proto je důležité uchovávat suché krmivo na tmavém místě v uzavřené nádobě.
Vitamín D najdete pouze v živočišných zdrojích – v mase (drůbežím), ve vnitřnostech (játrech), tučných rybách a jejich tuku (sardinkách, sledích, lososech, makrelách, tuňácích), vejcích a mléčných výrobcích.