Makrela je dravá mořská ryba, má narůžovělé až tmavé tučné (12-13 %) maso. Patří nejzdravější ryby – její maso je bohaté na obsah omega 3 nenasycených mastných kyselin (EPA, DHA). Obsah tuku je 3–30 % a odvíjí se podle sezónnosti.
Obsahuje kvalitní lehce stravitelné bílkoviny (cca 18-19 %) s vysokou biologickou hodnotou, cenné minerální látky (vápník, fosfor, draslík) a stopové prvky (především selen, jód a zinek). Má nízký obsah sodíku. Obsahují taurin, vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K) a vitamíny skupiny B, včetně B12.
Stejně jako ostatní mořské ryby i makrela obsahuje jód, který dokáže zabránit poruchám štítné žlázy.
Atlantická makrela neobsahuje enzym thiaminázy, který ničí vitamín B1 (thiamin).
Pozor! Syrová makrela královská a makrela japonská thiaminázu obsahují. Při dlouhodobém zkrmování syrovými rybami obsahujícími thiaminázu může dojít k poruše nervového systému, onemocnění svalů a srdce nebo k onemocnění beri-beri (projevuje se jako slabost, ztráta chuti, podrážděnost, mravenčení v těle, špatná koordinace končetin, bolest svalů).
Má antioxidační účinky (taurin), chrání tkáně před napadením škodlivými volnými radikály a tím posiluje imunitní systém psa. Taurin hraje významnou roli také v metabolismu tuků a podporuje činnost srdce.
Rybí olej (EPA, DPHA) přispívá ke kvalitnější kůži, lesklejší srsti a pevnějším drápům. Má příznivý vliv na pevné a zdravé kosti a klouby, pomáhá předcházet vzniku osteoporózy (řídnutí kostí).
Příznivě působí také na oči a mozek u plodu. Jód zajišťuje správnou funkci štítné žlázy.
Srdce a cévy chrání před vznikem kardiovaskulárních onemocnění i nenasycené omega 3 mastné kyseliny. Snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Podporují tvorbu červených krvinek, mají mírný protisrážlivý účinek a zvyšují účinek protizánětlivých léků. Makrela stabilizuje hladinu cukru v krvi a snižuje i celkové riziko vzniku cukrovky.
Pozor! Omega-3 mastné kyseliny se nedoporučuje podávat psům při poruchách krevní srážlivosti, před a po chirurgickém zákroku.
Zlepšuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu.
Pozor! Makrela obsahuje poměrně vysoké množství purinů, které zvyšují hladinu kyseliny močové v krvi. Ta se může ukládat v podobě drobných krystalků v kloubech (dna) a ledvinách (urátové kameny). Makrela proto není vhodná pro psy trpící onemocněním kloubů, ledvin nebo ledvinovými kameny.
Pozor! Makrela patří mezi ryby, které mají vyšší hladinu rtuti a PCB. Tyto toxické látky mohou způsobit poškození jater, nervového systému a reprodukčních orgánů. V rybách obsažený Stroncium-90 (90Sr) stejně jako kadmium, rtuť, olovo, chrom a arsen můžou způsobit poškození ledvin, mentální retardaci a rakovinu.
Pozor! Ryby patří mezi nejčastější alergeny v krmivech pro psy. Kvůli vysokému obsahu vody v mase se ryby rychle kazí a zvyšuje se v nich obsah histaminu a dusíkatých látek. I proto ryby nejsou vhodným krmivem pro psy s histaminovou intolerancí.
Pozor! Opatrně s podáváním ryb také u psů nesnášejících mléčné výrobky. Ryby ve vakuovaných obalech totiž obsahují kasein – bílkovinu, která obsahuje vysoké množství fosforu a nachází se nejčastěji v mléčných výrobcích a pravděpodobně způsobuje alergickou reakci.