Ryby a mořské plody

Rybí maso a mořské plody jsou velmi dobře stravitelné, ale mají nízkou energetickou hodnotu, protože obsahují přes 50 % vody.

Ryby mají průměrně 17 % kvalitních bílkovin a 2–25 % hodnotných tuků. Mořské plody mají obvykle přes 20 % bílkovin a velmi nízké množství tuků (do 3 %).

Ryby a mořské plody jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a cenným zdrojem omega-3 mastné kyseliny, která posilují imunitní systém psa. Ryby obsahují také taurin, který posiluje srdce a pomáhá metabolismu tuků.

Rybí tuk působí příznivě na kůži a lesklou srst, urychluje hojení ran, kožních vyrážek a ekzémů. Podporuje správný růst a vývoj kostí. Má protizánětlivé účinky, pomáhá při zánětech kloubů a při onemocněních střev. Podporuje činnost mozku a také odbourávání tuků.

Pozor! Některé ryby, zvláště sladkovodní, obsahují enzym thiaminázu, který narušuje vstřebávání vitamínu B1 (thiaminu).

Pozor! Některé větší druhy ryb, které se dožívají vyššího věku, v sobě mají těžké kovy (především rtuť).

Pozor! Ryby a mořské plody patří mezi časté alergeny v krmivech pro psy. Zjistěte víc o tom, jak se projevuje alergie u psů.

Foto kategorie: Camila Igisk, Unsplash

Počet složek: 33

Placeholder článku

Amur

Amur bílý je sladkovodní býložravá ryba s netučným bílým masem (4-6 % tuku) a menším obsahem drobných kostí. Obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, vitamíny (A, D, skupiny B – B6, B12) a minerální látky (vápník, jód, fosfor, draslík).
Obrázek článku

Bílkoviny

Některé bílkoviny (proteiny) si organismus psa umí vyrobit sám, jiné získává pouze z potravy. Potřeba proteinu kolísá mezi různými plemeny psů, v závislosti na prostředí a zdrojích bílkovin v krmivu. Pes jako masožravec tráví snadněji …
Obrázek článku

Candát

Candát obecný je dravá sladkovodní ryba s bílou až narůžovělou barvou masa. Obsahuje 0,7 % tuku – má velmi libové maso. Bílkoviny (19 %) obsahují všechny esenciální aminokyseliny a jsou navíc snadno stravitelné. V rybím mase je ceněný …
Obrázek článku

Huňáček

Huňáček (capelin, kapelan, koruška, dorýš, hlaváček severní) je mořská tučnější ryba (cca 10 % tuku), která obsahuje kromě jódu, také potřebný draslík, fosfor a železo. Obsahuje kvalitní lehce stravitelné bílkoviny s vysokou biologickou …
Placeholder článku

Jeseter

Jeseter sibiřský je sladkovodní ryba s bílým tučným masem, které patří mezi nejlepší rybí maso vůbec. Mívá až 30 % tuku. Tato chrupavkovitá ryba má maso bez kostí.
Placeholder článku

Kambala

Kambala velká se řadí k levookým platýsovitým mořským rybám – obě oči má umístěné na levé polovině těla. Staří Římané kambalu pojmenovali jako „královnu ryb“. Podobně jako mořský jazyk nebo halibut má i kambala pevné bílé velmi jemné a …
Placeholder článku

Kapr

Kapr je sladkovodní všežravá ryba, která dorůstá velikosti až 100 cm, hmotnosti kolem 20 kg a dožívá se až 20 let. Obsahuje lehko stravitelné bílkoviny (18 %), minerální látky (vápník, fosfor, draslík, sodík, hořčík), stopové prvky …
Obrázek článku

Kranas

Kranas (stavrida) je dravá mořská ryba. Některé její druhy dorůstají délky až 2 metry a váhy až 80 kg. Obsahuje kvalitní lehce stravitelné bílkoviny (19 %) s vysokou biologickou hodnotou, cenné minerální látky (vápník, fosfor, draslík) a …
Placeholder článku

Lín

Lín patří mezi naše původní kaprovité ryby. Má chutné bílé jemné a lehce stravitelné maso s vyváženým obsahem tuku (2-4 % tuku). Obsahuje plnohodnotné bílkoviny a nenasycené mastné kyseliny omega 3. Strukturou připomíná maso lososovitých …
Obrázek článku

Losos

Losos (keta, gorbuša) je dravá mořská ryba s oranžovou barvou masa, která část života stráví i ve sladké vodě. Obsahuje vysoký podíl bílkovin (20 %), patří mezi nejlepší zdroje omega 3 mastných kyselin (zejména EPA a DHA) a vitamínů (A, D, …

Přečtěte si články o rybách a mořských plodech

Víte, že...

Receptory na smyslových vousech na čenichu a v okolí hlavy jsou velmi důležité ke zjišťování pohybu poblíž hlavy. Tyto receptory jsou také velmi citlivé na tlak. Pokud je pes agresivní, chvějí se.