Sleď (uzenáč, matjes, slaneček, zavináč, herynek, herring) je nejhojnější mořská dravá ryba na naší planetě, která se sdružuje v ohromných hejnech až 4 miliardy jedinců.
Obsahuje lehko stravitelné bílkoviny (29,5 %), minerální látky (především vápník, fosfor, dále sodík, draslík, hořčík), stopové prvky (železo, mangan, selen, měď, zinek, fluor, jód, kobalt), vitamíny (A, D, E, K, C, skupiny B – B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) a nenasycené mastné kyseliny omega 3.
Stejně jako ostatní mořské ryby i sleď obsahuje větší množství jódu, který dokáže zabránit poruchám štítné žlázy. Posiluje imunitní systém. Snižuje projevy astmatu. Jód zajišťuje správnou funkci štítné žlázy.
Podporuje činnost nervového systému a mozku. Pomáhá bojovat proti únavě, nespavosti a stresu. Příznivě působí také na oči a mozek u plodu.
Rybí olej (EPA, DPHA) přispívá ke kvalitnější kůži, lesklejší srsti a pevnějším drápům. Má příznivý vliv na pevné a zdravé kosti a klouby, pomáhá předcházet vzniku osteoporózy (řídnutí kostí).
Nenasycené omega 3 mastné kyseliny chrání srdce a cévy před vznikem kardiovaskulárních onemocnění. Snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Podporují tvorbu červených krvinek, mají mírný protisrážlivý účinek a zvyšují účinek protizánětlivých léků. Sledi stabilizují hladinu cukru v krvi a snižuje i celkové riziko vzniku cukrovky.
Pozor! Omega-3 mastné kyseliny se nedoporučuje podávat psům při poruchách krevní srážlivosti, před a po chirurgickém zákroku.
Maso sledě má hodně tuku (17 %), ale tento tuk je dobrý (omega 3 a omega 6 mastné kyseliny), podporuje trávení a metabolismus, zvyšuje chuť k jídlu. Pro vysoký obsah bílkovin a výbornou schopnost nasytit, je sleď vhodnou součástí redukční výživy pro obézní psy.
Pozor! Ryby patří mezi nejčastější alergeny v krmivech pro psy. Kvůli vysokému obsahu vody v mase se ryby rychle kazí a zvyšuje se v nich obsah histaminu a dusíkatých látek. I proto ryby nejsou vhodným krmivem pro psy s histaminovou intolerancí.
Pozor! Opatrně s podáváním ryb také u psů nesnášejících mléčné výrobky. Ryby ve vakuovaných obalech totiž obsahují kasein – bílkovinu, která obsahuje vysoké množství fosforu a nachází se nejčastěji v mléčných výrobcích a pravděpodobně způsobuje alergickou reakci.