Divočák (kňour, bachyně, lončák, černá zvěř, rytířská zvěř) patří do zvěřiny – volně žijících zvířat lovených v přírodě. Kančí maso je velmi chutné, chutí se podobá vepřovému, má však pevnější strukturu, je méně tučné a aromatičtější, má příchuť zvěřiny a obsahuje více aminokyselin.
Maso ze selete (do 1 roku, letošáka, markazína) a z loňských selat (lončáků) je světlé jako vepřové, méně růžové. Maso ze starších kusů je už temně červená.
Maso z bachyně (starších 2 let) nezapáchá v žádném období, maso kňoura páchne během říje (od listopadu do prosince). Během této doby samec vylučuje hormony, a proto je v tomto období lepší se kančímu z kňoura vyhnout.
Po zimě není maso dobré, protože během zimy divočáci hlavně spalují, co snědli na podzim.
Kančí maso obsahuje 21-22 % bílkovin a cca 3 % tuku. Dále minerální látky (vápník, fosfor, draslík, hořčík) a železo. Z vitamínů pak vitamín A, C a skupiny B – B1, B2, B3 a B6.
Díky antioxidačním účinkům jsou vázány škodlivé látky a odváděny pryč z těla (detoxikační účinek) a tím se posiluje přirozenou obranyschopnost psa.
Přispívá ke kvalitnější kůži, lesklejší srsti a pevnějším drápům. Podporuje pevné kosti a zuby, pomáhá předcházet řídnutí kostí (osteoporóze).
Podporuje správnou funkci nervů, pomáhá bojovat proti únavě, nespavosti a stresu. Příznivě působí také na oči a mozek u plodu.
Pozor! Divoká prasata mohou být také nakažená tzv. trichinelózou, nebezpečným parazitárním onemocněním, které způsobuje svalovec stočený. Jsou také vnímavé vůči africkému moru prasat (AMP), jehož výskyt se poprvé v České republice objevil v druhé polovině roku 2017.