Kuře (slepice, kapoun, pulard) má velmi dobře stravitelné a využitelné maso, které obsahuje až 22 % bílkovin a jen okolo 3 % tuku s nízkým obsahem popelovin a vysokým obsahem minerálních látek (železa, fosforu, vápníku, zinku, sodíku, draslíku) a vitamínů skupiny B.
Vzhledem k nízkému obsahu tuku a nižší energetické hodnotě se hodí jako součást diety na hubnutí.
Poulard je 3-4měsíční vykleštěná slepice, dobře vykrmená nudlemi z pohankové mouky a teplého mléka. Kapoun je vykleštěný kohout.
Maso pularda (poularde, kapouna) je chutné a tučné – obsahuje cca 20 % bílkovin, 8-9 % tuku.
Pozor! Kuřecí maso patří mezi časté alergeny, protože patří k nejvíce chemicky znečištěným surovinám. (Kuřata mohou obsahovat zbytky antibiotik. V mase je také více pesticidů než v mléčných výrobcích, obilninách, zelenině a ovoci.)
Pokud chcete krmit kuřecím masem, pokuste se dát přednost kuřatům chovaným pro lidskou spotřebu nebo alespoň ve volném výběhu než těm, která byla stresovaná v přeplněných klecích nebo halách drůbežáren.
Kromě masa je vhodné podávat také vnitřnosti a kuřecí kosti (křídla, skelety, krky). Jako pamlsek je psovi možné koupit sušené krky, žaludky nebo pařáty.
V krmivech se často setkáte s označením jako kuřecí (příp. slepičí) maso, moučka z kuřecího masa, kuřecí vnitřnosti, kuřecí játra, kuřecí vnitřnosti atd.