Rozdíl mezi jehněčím a skopovým masem je ve stáří zvířete. Jehněčí je ze zvířete starého do 2,5-3 měsíců, skopové ze staršího. Mladé jehněčí maso je světlé barvy a věkem postupně tmavne.
Skopové (maso z dospělé ovce) obsahuje cca 21 % bílkovin a 15 % tuku.
Jehněčí maso je libovější, obsahuje cca 16 % bílkovin a 10 % tuku. Má větší podíl minerálních látek (draslíku, sodíku, vápníku, fosforu), stopových prvků (železa, zinku) a vitamínů (A, E, skupiny B – především B12). Polovinu tuku v jehněčím mase tvoří nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Jehněčí maso je důležité pro metabolismus energie, snižuje únavu. Působí příznivě na nervový systém, podporuje tvorbu červených krvinek. Má význam pro růst, hojení ran a obranyschopnost organismu.
Díky své velmi lehké stravitelnosti a využitelnosti bílkovin (přes 70 %) je skopové maso vhodné pro psy s potravinovou alergií, cukrovkou, dále rekonvalescenty, štěňata a starší psy.
Pozor! Jehněčí maso není vhodné při léčbě urátových kamenů.