Mléko z buvola (kerabau) má vyšší obsah mastných kyselin a bílkovin než ostatní přežvýkavci – obsahuje až 8 % tuku a má více bílkovin než kravské mléko. V Indii se z něj vyrábí máslo ghí a v Itálii sýr Mozzarella. Obsahuje také vyšší množství vápníku a fosforu, má mírně vyšší obsah laktózy ve srovnání s kravským mlékem.
Buvolí maso obsahuje 20-24 % bílkovin a má málo tuku (1-2 %). Nicméně je tuhé a může mít nepříjemný bahenní až dehtovitý pach. Oproti hovězímu masu je buvolí maso tmavší a jeho tuk je mléčně bílý. Buvolí kosti jsou kvůli větší velikosti tvrdší než hovězí kosti, hodí se proto jen na okus.
Obsahuje velké množství kyseliny linoleové, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Přispívá ke kvalitnější kůži, lesklejší srsti a pevnějším drápům.
Má antioxidační účinky, váže škodlivé látky a odvádí je pryč z těla (detoxikační účinek) a tím posiluje přirozenou obranyschopnost psa. Podporuje pevné kosti a zuby. Příznivě působí na zrak.
Buvolí maso patří mezi exotické zdroje živočišných bílkovin v krmivech pro psy a jako takové je možné ho vyzkoušet při eliminační dietě, kdy je potřeba zařadit do jídelníčku psa nejlépe takový druh masa, které pes dosud nejedl.
Pro svůj vysoký obsah bílkovin a nízkou kalorickou hodnotu je buvolí maso vhodné pro redukční dietu pro psy s nadváhou, pro psy s onemocněním srdce, žlučníku nebo cukrovkou. Příp. psy v rekonvalescenci či ve fyzické zátěži, kteří potřebují získat snadno stravitelné živiny v podobě živočišných bílkovin.