Bažant patří do zvěře pernaté. Má velmi jemné a lehce stravitelné maso (chutnější maso mají slepice bažanta). Na rozdíl od tukové tkáně domácí drůbeže je bažantí maso žluté, což je způsobené oxidací karotenoidů.
Obsahuje cca 23 % bílkovin a 6 % tuku, minerální látky (vápník, fosfor, draslík, sodík, hořčík), stopové prvky (železo, zinek, měď, mangan) a vitamíny (A, C, E, skupiny B – B1, B2, B3, B5, B6, B7 – biotin, B12). Zanedbatelný není ani výskyt kolagenu a elastinu. U bažantího masa převažuje poměrně vysoké množství polynenasycených mastných kyselin nad nasycenými mastnými kyselinami.
Množství vitamínů a minerálních prvků je podobné drůbežímu masu, ale bažantí zvěřina obsahuje více produktů rozkladu rostlinných barviv všeho druhu (chlorofyly, karotenoidy, flavonoidy). Tyto látky mají antioxidační vlastnosti a zvyšují výživovou hodnotu bažantího masa. Díky antioxidačním účinkům jsou vázány škodlivé látky a odváděny pryč z těla (detoxikační účinek) a tím posiluje přirozenou obranyschopnost psa.
Přispívá ke kvalitnější kůži, lesklejší srsti a pevnějším drápům. Podporuje pevné kosti a zuby, pomáhá předcházet řídnutí kostí (osteoporóze). Příznivě působí také na oči a mozek u plodu.
Bažantí maso díky obsahu nenasycených omega 3 kyselin snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Bažantí maso patří mezi exotické zdroje živočišných bílkovin v krmivech pro psy a jako takové je možné ho vyzkoušet při eliminační dietě, kdy je potřeba zařadit do jídelníčku psa nejlépe takový druh masa, které pes dosud nejedl.