Z důvodu následujícího výčtu materiálů spadajících pod označení „vedlejší produkty rostlinného původu“ se krmivům, v jejichž složení se uvedené složky objevují, raději vyhněte.
Do krmiv se vedlejší produkty přidávají především proto, že výsledná směs krmiva je levnější.
Jako vedlejší výrobky rostlinného původu se označují vedlejší výrobky z obilnin (např. pšeničné otruby, sláma, rýžové otruby a rýžový protein jako vedlejší produkt při výrobě rýžového škrobu, kukuřičný šrot a gluten, který je vedlejším produktem produkce kukuřičného škrobu).
Dále zeleniny (např. chrást, proteinový koncentrát z hrášku, bramborový šrot, pregelatinizovaný bramborový škrob ze zpracování původního škrobu, bramborový protein je vedlejším produktem výroby bramborového škrobu), luštěnin (sójový protein – koncentrát, sójová moučka) a olejnatých semen (extrahované šroty a pokrutiny z olejnin).
Patří sem také např. veškerý potravinářský odpad včetně použitého stolního oleje původem z restaurací, stravovacích zařízeních a kuchyní.
Mezi bílkovinné extrakty rostlinného původu patří veškeré výrobky rostlinného původu, u kterých byla bílkovinná složka koncentrována na nejméně 50 % dusíkatých látek v sušině a mohou mít změněnou strukturu.
Mezi vedlejší rostlinné produkty patří také např. sušenková moučka, cukrovinky – vedlejší produkt potravinářské výroby běžně využívaný k dalšímu zpracování v krmivářském průmyslu. Základní surovinou je pak pšeničná mouka.
V krmivech se může objevit také digestivum – léčiva podporující trávení a mírnící projevy poruch trávení. Patří mezi ně prokinetika, antacida, antihistaminika, choleretika, adsorbencia, střevní desinficiencia, antidiarhotika a laxativa.
V krmivech se s vedlejšími produkty rostlinného původu setkáte také pod označením rostlinné produkty, rostlinné vlákninové produkty, zeleninový vývar, bujón, juta atd.
Do krmiv se také látky přidávají jako emulgátory, které jsou také skrytým zdroje glutamátu sodného (MSG). Mezi ně patří hydrolyzované rostlinné bílkoviny, maltodextrin, slad, upravený potravinový škrob, sójový lecitin, bramborový a kukuřičný škrob, škrob z tapioky, rostlinná guma (klovatina), xanthanová guma.