Koncentrovaný proteinový prášek = masová moučka vzniká jako výsledek procesu kafilerie – rozemletím, vařením, tavením a poté sušením původní živočišné suroviny. Koncentrát však může být i rostlinného původu – např. hrachový nebo sójový koncentrát.
Masová moučka vzniká z částí zvířat, které nejsou určené pro lidskou spotřebu – např. ze zbytků masa, drobů, pojivových tkání (chrupavky, šlachy), příp. kostí. Masová moučka by měla být prakticky bez chlupů, štětin, peří, rohoviny (kopyt, rohů, parohů), kůže, obsahu žaludku a vnitřností.
Při výrobě masové moučky se vždy musí přidat antioxidanty, aby nedocházelo k jejímu žluknutí. V lepším případě se jedná o přírodní antioxidanty, nejčastěji však o vysoce kontroverzní a potenciálně škodlivé chemikálie BHT, BHA a propyl gallát. Takto přidané antioxidanty výrobce krmiva nemusí uvádět na etiketě a může tvrdit, že granule „neobsahují žádné přidané umělé přísady“.
Kvalita koncentrátu se liší. Některé koncentráty mohou být velmi kvalitní zdroje bílkovin, jiné se dají považovat za odpad. Obecně však platí, že žádný koncentrát nemůže být lepší než suroviny, které byly použité k jeho výrobě.
Pokud kvalitní krmiva obsahují koncentrát, specifikují, z jakého zdroje pochází. Oproti tomu méně kvalitní krmiva zdroj neuvádějí – často se totiž jedná o odpad z jatek, zkažené maso ze supermarketů. Zdokumentované jsou i případy použití nemocných kusů dobytka, mrtvých zvířat ze ZOO či dokonce psů a koček.
Obecný pojem „koncentrát“ se tedy používá v případech, kdy by konkrétní pojmenování složky mohlo zákazníky odradit. Dalším důvodem může být častá změna receptury krmiva.
Výrobci krmiv pro psy používají koncentráty, protože výrazně zlevňují výrobu a prodlužují trvanlivost krmiva.
Při výběru krmiva pro svého psa se vyhněte složení, které obsahuje blíže nepopsaný „koncentrát“ nebo masovou moučku, u které není uvedeno, ze kterého zvířete pochází (např. hovězí, zvěřina, jehněčí, kuřecí atd.). Stejně tak se vyhněte granulím pro psy, jejichž složení uvádí blíže pojmy jako např.: vedlejší produkty, moučka z vedlejších živočišných produktů, zvířecí nebo masokostní moučka.