Každá buňka v těle potřebuje kyslík pro metabolismus, tj. uvolnění energie. Nicméně 1-3 % vstřebaného kyslíku se nikdy nevyužije ke spalování. Namísto toho kyslík reaguje se sloučeninami kovů, které se v těle přirozeně vyskytují, a vznikají tzv. volné radikály.
Volné radikály jsou nebezpečné, protože napadají vše, co jim přijde do cesty, aby doplnily svou chybějící část (elektrony). Přesto nejsou jen špatné – zabíjejí baktérie a ničí viry. Při svém pátrání po elektronech však můžou ničit i zdravé molekuly, vč. bílkovin buněčných membrán, tuků a DNA.
Antioxidanty se přidávají do krmiva jako konzervanty, aby vázaly kyslík a předcházely oxidaci, tj. „stárnutí“ krmiva (např. žluknutí rostlinných tuků). Přednost před umělými antioxidanty dávejte samozřejmě přírodním antioxidantům, které se v krmivu vyskytují přirozeně v podobě např. zeleniny, ovoce a bylinek.
Mezi nejúčinnější přírodnín antioxidanty patří z ovoce – domácího: borůvky, brusinky, ostružiny, maliny, jahody, (granátová) jablko, hruška, rybíz, švestky, angrešt, šípek, višně a třešně, meruňky, broskve; exotického – grapefruit, pomeranč, kiwi, papája, mango, acerola, arónie.
Ze zeleniny obsahují antioxidanty – vařené brambory, cizrna, batáty, dobře vyzrálá rajčata, dýně, špenát, mrkev, topinambur, zelí, kapusta, červená řepa.
Dále mezi antioxidanty patří také bylinky a koření – rakytník, lékořice, dobromysl, skořice, kurkuma, máta, vojtěška, tymián, rozmarýna, hřebíček, kmín, zázvor, šalvěj, třezalka, kozlík, měsíček, divizna, ostropestřec, pupalka.
Obecně mezi silné oxidanty patří karotenoidy – např. betakaroten (mrkev, dýně, batáty, broskve, špenát, mangold), flavonoidy (rostlinná barviva), třísloviny, vitamín C (růžičková kapusta, brokolice, jahody, kiwi, vařené zelí, ananas), vitamín E (slunečnicová semínka, olivový a lněný olej, celozrnné výrobky, zelená listová zelenina) a některé sloučeniny selenu (libové hovězí, jehněčí a drůbež, játra, tuňák, losos, ječné kroupy, obilné otruby, zelenina).