Ananas je tropické ovoce, které se skládá z cca 70-88 % vody, 8-18 % cukrů. Zbytek tvoří bílkoviny, 16 minerálních látek (draslík, hořčík, sodík, síra, fosfor), stopové prvky (mangan, měď, zinek, železo a jód) a vitamíny (provitamín A – betakaroten, vitamín C, E, skupiny B – B1, B2, B3, B6, B7 – biotin, B9 – kyselina listová, B12).
V ananasu je přítomný také enzym bromelain, který působí protizánětlivě, ničí baktérie a parazity ve střevech, a zároveň štěpí bílkoviny ve stravě na aminokyseliny, které tělo vstřebává. Usnadňuje tím trávení. Vysoký obsah vlákniny pomáhá při střevních poruchách a zácpě.
Ananasová šťáva je lehce stravitelná, ulevuje slinivce – používá se při snížené tvorbě jejích enzymů podporujících trávení. Dodává tělu energii, je vhodný při dietě na hubnutí.
Má močopudný účinek, odvádí škodlivé látky z těla (tzv. detoxikuje organismus), zmenšuje otoky. Je vhodný při prevenci a léčbě urátových ledvinových kamenů.
Pozor! Naopak se nedoporučuje se při léčbě oxalátových kamenů.
Pozor! Ve větším množství může ananas způsobit průjem.
Pozor! Nezralý ananas je opravdu kyselý a může narušit zubní sklovinu.
Pozor! U lidí se v době těhotenství ananas nedoporučuje, vyvarujte se ho proto raději i u své březí/kojící feny.