Kmín je bylina, která patří mezi nejstarší koření světa. Obsahuje silice (karvon, limonen, karveol, myrcel), třísloviny, flavonoidy, vitamíny (A, E, K, C, skupiny B – např. B9 – kyselinu listovou), cholin, minerální látky (vápník, hořčík, fosfor, draslík, sodík), stopové prvky (železo, měď, selen, mangan, zinek) a stopy furokumarinů.
Posiluje obranyschopnost organismu, má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Působí jako antioxidant, váže volné radikály a škodlivé látky odvádí z těla pryč. Antimikrobiální účinky snižují riziko vzniku zubního kazu nebo zánětu dásní. Odstraňuje zápach z tlamy.
Pomáhá proti kašli, proti křečím při astmatu.
Podporuje krvetvorbu. Snižuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje citlivost na inzulín, tím může přispět při léčbě cukrovky. Snižuje riziko vzniku onemocnění srdce a cév. Používá se v prevenci proti chudokrevnosti (anémii) a osteoporóze. Podporuje pevnost kostní a kloubní tkáně.
Jde o nejlepší rostlinný lék proti nadýmání a křečím trávicího traktu. Zlepšuje trávení a podporuje chuť k jídlu, dráždí činnost trávicích žláz. Podporuje činnost jater a žlučníku. Pomáhá obnovit střevní mikroflóru po střevních houbách (kvasinkách a plísních) nebo podávání antibiotik.
Má močopudný účinek. Odstraňuje přebytečnou vodu z těla a s ní i škodliviny, zmírňuje otoky. Pomáhá při léčbě urátových kamenů. Podporuje tvorbu mateřského mléka a trávení mateřského mléka.
Pozor! U citlivějších jedinců může po podání většího množství vyvolat alergickou reakci.