Třísloviny (taniny, katechiny) jsou rostlinné látky hořké chuti, které sráží bílkoviny a dokážou vázat kolagen, jsou skvělými antioxidanty. Působí obdobně jako flavonoidy.
Mají antibakteriální a protivirový účinek. Přispívají k detoxikaci organismu. Urychlují obnovu poškozených tkání a zmenšují mokvání ran. Zmírňují bolest a svědění.
Pozor! Třísloviny není možné použít u velkoplošných popálenin, protože se vstřebávají a poškozují játra.
Zastavují krvácení. Zpomalují zánětlivé procesy v žaludku a ve střevech, v oblasti genitálií a řitního otvoru. Využívají se k léčbě lehčího průjmu. Působí proti střevním parazitům (hlístům).
Třísloviny obsahuje ovoce (kaki, granátové jablko, jahody), bobule (brusinky, borůvky), bylinky (tymián, šalvěj, kmín, skořice), luštěniny (sója, červená fazole).