Flavonoidy (bioflavonoidy, isoflavonoidy, vitamín PP) jsou látky obsažené v rostlinách. Jejich označení pochází z latinského slova „žlutý“. Mezi nejznámější patří quercetin a rutin.
Mají protizánětlivé a antioxidační účinky – vážou volné radikály a pomáhají je odvádět z těla pryč. Tím přispívají k detoxikaci organismu, posilují imunitu a zvyšují obranyschopnost psa. Ruší škodlivé působení různých karcinogenů a zpomalují růst zhoubných nádorových buněk.
Mírně snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Zvyšují odolnost cév a snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění (např. aterosklerózy).
Zvyšují koncentraci a účinek vitamínu C, např. při vstřebávání ve střevech. Je prokázáno, že flavonoidy spolu s vitaminem C zabraňují vzniku šedého zákalu.
Flavonoidy mají slabý močopudný účinek a odstraňují zácpu. Mají léčivé účinky na játra (jako např. ostropestřec mariánský).
Velké množství flavonoidů obsahují například borůvky, ostružiny, maliny, ostropestřec mariánský, rakytník, arónie, černý rybíz, granátová jablka, olivy atd.