Kvasnice mají vysoký obsah bílkovin (až 46 %). Jsou výborným zdrojem vitamínu B7 – biotinu a vitamínu D. Obsahují všechny vitamíny skupiny B, vč. vitamínu B15 – kyseliny pangamové). Dále také minerální látky (vápník, fosfor, draslík, hořčík, sodík) a stopové prvky (velké množství železa, měď, chrom, jód, zinek, mangan) a také esenciální aminokyseliny.
Kvasnice jsou zdrojem tyrosinu, který je prekurzorem hormonů štítné žlázy. Jeho navýšením stravou by tak mělo dojít také k nárůstu hormonů T3 a T4, což může pomoci v případě snížení funkce štítné žlázy. Naopak v případě hypertyreózy jsou kvasnice nevhodným doplňkem stravy.
Pozor! Na rozdíl mezi kvasnicemi a droždím. Kvasnice jsou výsledkem přirozeného postupného procesu kvašení. Droždí jsou umělé kvasinky vypěstované urychleným kvašením, jehož výsledkem je oxid uhličitý a alkohol. K přípravě čerstvého pekařského droždí se používá řepná melasa.
Pozor! Pivovarské kvasnice vznikají při zpracování sladu, který je obvykle z ječmene (příp. pšenice) a obsahuje lepek. Droždí lepek neobsahuje.
Pozor! Ječmen, který tvoří základ pivovarských kvasnic patří mezi nejčastější potravinové alergeny.
Přispívají ke zdravé kůži, lesklé srsti a pevným drápům. Pomáhají při kožních problémech, mají protizánětlivé účinky a urychlují hojení ran.
Zvyšují chuť (nejen) k jídlu, příznivě ovlivňují trávení i střevní mikroflóru a tím zvyšují obranyschopnost psa. Podporují činnost srdce, jater (také při zánětech) a ledvin.
Doporučují se psům při zvýšené fyzické námaze, nespavosti, nervozitě, depresích.
Pozor! Opatrně s dávkováním kvasnic u psů s onemocněním kloubů (dnou) a cukrovkou, protože užívání pivovarských kvasnic může způsobit neočekávané zvýšení hladiny cukru v krvi.
Pozor! Čerstvé kvasnice mohou nadýmat a případně způsobit přetočení žaludku, což může být pro psa smrtelně nebezpečné. Je proto lepší podávat sušené kvasnice v prášku (např. pivovarské kvasnice Pangamin). Nadbytek kvasnic může způsobit zvracení.
Pozor! Kvasinky vytváří jako vedlejší produkt etanol, což může způsobit opilost psa, který žere syrové pečivo (více viz Alkohol).
V krmivech najdete kvasnice nejčastěji označené jako pivovarské kvasnice, pivní kvasnice, sušené kvasnice, droždí nebo pekařské droždí.