Tyrosin (Tyr) je jednou ze základních aminokyselin, které tvoří bílkoviny. Nepatří však mezi esenciální aminokyseliny, protože tělo dokáže vyrobit tyrosin z jiné aminokyseliny (fenylalaninu).
Tyrosin se používá v bílkovinných doplňcích k léčbě zděděné poruchy nazývané fenylketonurie, při které tělo nedokáže zpracovat fenylalanin, resp. vyrobit tyrosin. Z tyrosinu vzniká hormon štítné žlázy – trijodthyronin (T3) a tyroxin (T4).
Tyrosin má na starosti pigmentaci srsti a oční duhovky. Zároveň z něj vzniká dopamin, noradrenalin a adrenalin.
Pozor! Nadbytek fenylalanin může u bílých psů vyvolat reznutí srsti.
Pravděpodobně zlepšuje paměť, zvyšuje fyzickou a duševní výkonnost a odolnost vůči stresu, chladu a únavě.
Pozor! Není k dispozici dostatek spolehlivých informací o bezpečnosti užívání tyrosinu u březích a kojících fen. V těchto případech se proto jeho podávání vyvarujte.
Tyrosin se také vyskytuje ve vaječném bílku, v mléčných výrobcích, mase (kuřeti, krůtě) a rybách, vejcích. V rostlinných zdrojích je zastoupen v dostatečně využitelném množství v rýži. Menší množství je možné najít také v ořechách (mandlích, arašídech, dýňových a sezamových semínkách), luštěninách (fazolích, sóji), v ovsi a pšenici.