Papája (papaya) je ovoce obsahující enzym papain, který štěpí bílkoviny a zvyšuje stravitelnost masa. Dále obsahuje vitamíny (C, A, E, K, skupiny B – B1, B2, B3, B5, B6, B9), karotenoidy (lykopen), minerální látky a stopové prvky (vápník, hořčík, draslík, fosfor, železo), saponiny, vlákninu – pektin.
Zralá výrazně oranžovo-červená papája je silným antioxidantem. Váže na sebe škodlivé látky a volné radikály a tím přispívá k detoxikaci organismu a posílení imunity psa.
Řada vědců se domnívá, že velké množství volných radikálů obsažených v mozku způsobuje rozvoj Alzheimerovy choroby a zvyšuje riziko vzniku rakoviny.
Má protizánětlivý účinek, je vhodná jako součást diety při kožních onemocněních (ekzémech), podporuje hojení ran. Zklidňuje podrážděnou kůži.
Zlepšuje průtok krve cévami, chrání srdce. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a tím i riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění (např. ateroskleróze). Normalizuje hladinu cukru v krvi.
Využívá se při léčbě poruch žaludku a střev. Pomáhá trávení, doporučuje se při chronické žlučníkové dyspepsii a chronickém zánětu slinivky břišní – svými účinky odpovídá enzymům slinivky. Podporuje pravidelnou stolici, odstraňuje plynatost a nadýmání.
Papája je výživné a nízkokalorické ovoce vhodné při hubnutí a také pro udržení hmotnosti.
Má močopudné účinky, zbavuje organismus nadbytečné vody a škodlivin, zmírňuje otoky. Pročišťuje a zlepšuje funkci ledvin a močových cest.
Pozor! Nedoporučuje se během březosti a u kojících fen. Šťáva z papáji a především nedozrálá papája vyvolává v děloze svalové stahy, které spouštějí krvácení a mohou vyvolat potrat/předčasný porod.
Pozor! Nedoporučuje se podávat psům s poruchou srážlivosti krve, kteří užívají např. Warfarin.
Pozor! U citlivých jedinců může papája vyvolat alergickou reakci.