Kapusta (hlávková, růžičková, kadeřavá) patří do košťálové (brukvovité) zeleniny. Je bohatá na vitamíny (především C, E, K, skupiny B – B6, dále B1, B2, B3, B9), minerální látky (vápník, draslík, hořčík, fosfor, síru, sodík), stopové prvky (měď, železo, selen). Obsahuje flavonoidy (quercetin) a velké množství antioxidantů (luteinu, zeaxantinu a betakarotenu, ze kterého v těle vzniká vitamín A).
Kapusta obsahuje malé množství tuku. Tento tuk se z významné části skládá z omega-3 mastných kyselin (především z kyseliny alfa-linolenové).
Má silné antioxidační účinky, chrání organismus před volnými radikály, pomáhá vyloučit škodlivé látky z těla a tím posiluje imunitu a přirozenou obranyschopnost psa. Snižuje riziko vzniku rakoviny. Má protizánětlivý účinek, přispívá k hojení kožních poruch (např. ekzému).
Vitamíny skupiny B přispívají k lepší činnosti nervové soustavy a mozku – zvyšují soustředěnost, odolnost vůči stresu. Kapusta příznivě působí také na zrak.
Pozor! Kapusta patří mezi strumigenní potraviny, které snižují činnost štítné žlázy.
Obsažený draslík snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi a tím chrání srdce a pomáhá předcházet onemocnění srdce a cév (díky hořčíku).
Pozor! Kvůli vysokému obsahu vitamínu K, který vytváří krevní sraženiny, se kapusta nedoporučuje psům, kteří užívají léky na ředění krve (např. Warfarin).
Vitamín K podporuje pevné kosti a zuby, předchází vzniku osteoporózy (řídnutí kostí). Snižuje bolest páteře a kloubů (při revmatu, revmatismu, revmatoidní artritidě).
Zklidňuje žaludek, podporuje trávení a správnou peristaltiku střev, odstraňuje zácpu. Usnadňuje trávení tuků. Vzhledem k nízké energetické hodnotě je vhodná jako součást redukčních diet pro psy s nadváhou.
Má močopudné účinky, pomáhá při otocích a zadržování vody v těle. Kapusta pomáhá čistit nejen ledviny, ale také podporuje činnost jater a žlučníku. V porovnání s jinými brukvovitými plodinami obsahuje kapusta snížené množství oxalátů (látek, které vedou ke vzniku ledvinových kamenů).
Pozor! Ve větším množství v trávicím traktu kvasí a způsobuje nadýmání.