Švestky (slívy, mirabelky) jsou ovoce, které obsahuje vitamíny (A, E, skupiny B – B7 – biotin, B12), minerální látky (vápník, hořčík, fosfor, draslík, síru), stopové prvky (měď, zinek, bór), vlákninu (pektin), třísloviny a antokyany.
Obsahují antioxidanty, které pomáhají detoxikovat organismus, protože vážou škodlivé látky a volné radikály a odvádějí je z těla pryč. Urychlují hojení ran.
Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Podporují krvetvorbu. Švestky zpevňují kosti a zuby, podílí se na prevenci osteoporózy.
Díky antokyanům a jejich protizánětlivému účinku jsou skvělé na onemocnění kloubů (revmatismus, dnu), onemocnění krevního oběhu, jater a ledvin. Odbourávají totiž kyselinu močovou, kterou také odvádějí z těla. Draslík navíc omezuje vznik ledvinových kamenů (urátů).
Díky vysokému obsahu vlákniny jsou přírodním prostředkem proti pomalé funkci střev – čistí je a jsou velmi účinné při zácpě.
Pozor! Pecka švestky obsahuje jedovatý toxin – kyanid. Rozkousnutá pecka může navíc poškodit např. jícen psa nebo způsobit jeho udušení.