Broskve (nektarinky) obsahují vitamíny (provitamín A – betakaroten, E, C, skupiny B), minerální látky (draslík, vápník, fosfor) a stopové prvky (železo), vlákninu, polynenasycené mastné kyseliny.
Mají antioxidační účinky. Chrání a posilují srdce, působí preventivně proti kornatění cév (ateroskleróze). Snižují krevní tlak, podporují tvorbu krve (hemoglobinu) a doporučují se při chudokrevnosti (anémii).
Broskvový olej zlepšuje trávení a sekreci trávicích žláz. Vyvolávají pocit nasycení. Změkčují stolici a mají mírně projímavý účinek.
Broskve mají močopudný účinek a pomáhají vylučovat z těla odpadní látky, snižují otoky (např. srdce, kloubů). Pomáhají při selhání ledvin, potížích s močovým měchýřem a ledvinových kamenech (urátů).