Tzv. „vitamín B17“ je ve skutečnosti amygdalin – glykosid ze syrových jadérek oříšků, meruněk, broskví, švestek nebo jablek, který se při trávení štěpí na kyanid (kyselinu kyanovodíkovou).
Vitamín B17 je často označován také jako laetril. Laetril je však synteticky připravená forma B17.
Některé zdroje uvádějí „vitamín B17“ jako alternativní léčbu rakoviny, pro protirakovinné účinky této látky však neexistují žádné důkazy.
Problematický je také fakt, že „léčebné“ dávky proti rakovině doporučované prodejci vitamínu B17 jsou vyšší než doporučená max. bezpečná dávka jadérek denně.
Bohužel ani v sušených jádrech ovoce není možné odhadnout bezpečné množství jedovaté látky.
Německé úřady proto zakázaly prodej sušených jader bez upozornění na nebezpečí otravy. Distribuce doplňků stravy ze sušených meruňkových jader je zakázána ve Velké Británii i v USA.