Betaglukan (β-glukan) je složený cukr (polysacharid), který se vyskytuje v obilninách (ovsi, ječmeni), bakteriích (aspergillus, agaru), houbách (hlívě ústřičné), mořských řasách (reishi) a kvasnicích.
Betaglukan z ovesných vloček může snížit hladinu tuku v krvi a snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Některé studie naznačují příznivý vliv na imunitní systém.
Pozor! Je nesmírně důležité, aby betaglukan pocházel z kvalitní suroviny, tj. z ekologického zemědělství bez umělých hnojiv – např. hlíva ústřičná při růstu získává živiny ze slámy, ale s nimi také obsažené chemikálie, těžké kovy, pesticidy, herbicidy, které se při pěstování obilovin používají.
Pozor! Není k dispozici dostatek spolehlivých informací o bezpečnosti užívání betaglukanu u březích a kojících fen. V těchto případech se proto jeho podávání vyvarujte.