Banány obsahují vysoké množství vitamínu B6 – pyridoxinu, dále vitamínu B1, B2, B9, C a E. Jsou bohaté na minerální látky (draslík, hořčík), stopové prvky (železo, měď, mangan) a vlákninu (pektin).
Banány obsahují velké množství sacharidů – v nezralých plodech ve formě škrobu, který se zráním mění na jednodušší cukry (sacharózu, glukózu a fruktózu).
Pozor! Nezralé banány kvůli vysokému obsahu škrobu mohou způsobit nadýmání a dyspepsii (poruchu trávení). Na druhou stranu pomáhají při průjmu. Jsou ideální při celiakii, mezi jejíž průvodní jevy patří průjmy a pokles hmotnosti.
Banány obsahují velké množství antioxidantů, které pomáhají chránit organismus před volnými radikály a současně snižují riziko vzniku řady onemocnění.
Hořčík pak podporuje růst kostí.
Díky vysokému obsahu draslíku a nízkému obsahu sodíku se doporučují při onemocnění srdce a poruchách oběhové soustavy (např. ateroskleróze). Zabraňují vysokému tlaku, arytmii a mrtvici. Bohatý obsah železa podporuje tvorbu hemoglobinu. Banány pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi po krmení.
Mohou také přispívat ke snížení chuti k jídlu, protože zpomalují vyprazdňování žaludku. Banány snižují hladinu cholesterolu a tuků a zklidňují střeva.
Draslík podporuje správnou funkci ledvin. Banány alkalizují krev, což pomáhá neutralizovat a odstraňovat nadbytečnou kyselinu močovou, která způsobuje dnu a dnovou artritidu. Snižují riziko vzniku ledvinových kamenů (urátů).