Řepka olejná (řepka olejka) se pěstuje kvůli výrobě stolního oleje. Zbytky po lisování semen se využívají jako krmivo. Řepka se také přidává do biopaliv.
Obsahuje vitamíny (A, E, K) a nenasycené omega 3 a omega 6 kyseliny. Řepkový olej slouží jako nosná látka pro vitamíny rozpustné v tucích, kterými jsou vitamíny A, D, E a K.
Pozor! K řepce olejce však existují lepší alternativy, které jsou vynikajícími zdroji nenasycených omega 3 mastných kyselin – např. rybí olej (lososový olej), případně lněný nebo ostropestřecový olej.
Pozor! Řepka má značný obsah dusičnanů, které se v organismu zvířat mění na dusitany a ty působí jako krevní jedy, které vedou ke ztrátě chuti, nadýmání, průjmům, celkové slabosti, poruchám činnosti štítné žlázy, rozkladu červených krvinek, často vedou i k poškození jater a ledvin.