Palmový olej je rostlinný olej získaný z dužniny plodů palmy olejné. Z jader plodů se získává další typ oleje, tzv. palmojádrový, zbytky těchto vylisovaných jader se nazývají palmojádrové pokrutiny nebo také expelery.
V současnosti je palmový olej nejlevnější, a proto nejběžnější olej na světě. Do krmiv pro psy se přidává také. Z palmového oleje se dále vyrábí např. také šampóny, zubní pasty, svíčky, průmyslová maziva a biopalivo.
Palmový olej podobně jako další rostlinné oleje obsahuje vitamíny (A, D, E, K), betakaroten a koenzym Q10.
Pozor! Spolu s kokosovým olejem jde o suverénně nejhorší tuk po stránce zastoupení nasycených mastných kyselin, které podle některých autorů souvisí se vznikem aterosklerózy (kornatění cév) a zvyšují riziko infarktu. Množství těchto kyselin je dokonce vyšší než ve vepřovém sádle. Přispívá ke tvorbě cholesterolu v krvi. Kokosový olej se dává do souvislostí také s cukrovkou, celiakií či náchylností k šíření zánětlivých procesů v těle.
Pozor! Palmový olej stojí za ekologickou katastrofou nejen v Indonésii a Malajsii, ale ve všech rozvojových zemích, ve kterých se palma olejná pěstuje na stále větších zemědělských plochách.
Mnohdy udávanou výhodou je fakt, že tento olej pomalu žlukne a krmiva jsou díky tomu trvanlivější.