Muchovník (indiánská/aljašská borůvka, irga, medlar, korinka, amelanheer, medové jablko, indiánské borůvky, rozinkový strom) obsahuje velké množství vitamínu C a B2, antioxidanty a flavonoidy (antokyaniny, kterým se připisuje účinnost proti rakovinnému bujení), karotenoidy (lutein, beta-karoten, zeaxantin), třísloviny (katechiny) a minerální látky (mangan, fosfor, vápník, draslík, hořčík, železo). Obsahují sacharidy (celulózu, glukózu, fruktózu).
Plody podporují odolnost organismu, působí preventivně proti žaludečním chorobách. Regulují metabolické procesy v těle, posují funkci střevní bariéry a zefektivňují trávicí systém – snižují riziko zácpy.
Muchovník má blahodárný účinek na tvorbu červených krvinek a snižuje riziko anémie. Je důležitý při prevenci kardiovaskulárních onemocnění, pomáhá regulovat (snižovat) krevní tlak. Zmírňuje stres a zlepšuje spánek.
Pozor! Kvůli vysokému obsahu cukru (8-12 %) není vhodný při diabetu (cukrovce), protože může rozkolísat hladinu cukru v krvi.