Kokoška pastuší tobolka je léčivá bylina bohatá na vitamíny (A, C, E, K, skupiny B), minerální látky (vápník, draslík, síru) a stopové prvky (měď, mangan), flavonoidy, cholin, histamin, saponiny, sirné látky, třísloviny, antioxidanty a vlákninu.
Používá se při kožních problémech a bolestech kloubů. Čerstvá šťáva může pomoci při zánětu ucha.
Podporuje činnost srdce a reguluje tlak – vysoký tlak snižuje, zatímco nízký tlak zvyšuje. Čistí krev, rozpouští vápenaté usazeniny v krevním oběhu a tím snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění (např. kornatění cév – aterosklerózy).
Pozor! Při nadměrné konzumaci se můžou tvořit krevní sraženiny a může dojít k otravě.
Příznivě ovlivňuje játra, slezinu a pomáhá při onemocnění močových orgánů.
Pozor! Kokošku nepodávejte březím fenám, protože zvyšuje stahy dělohy a mohla by vyvolat potrat nebo předčasný porod.
Pozor! Ve vyšších dávkách nebo při dlouhodobém podávání je kokoška jedovatá.