Jelen (sika, samice – laň, mládě – kolouš) patří do zvěřiny – volně žijících zvířat lovených v přírodě. Má libové pevné a hrubě vláknité tmavočervené až červenohnědé maso, které se vyznačuje intenzivní chutí. Jeho chuť výrazně ovlivňuje roční období, část masa, věk a množství krmiva. Někomu může vadit silné aroma.
Jelení maso je výživově velmi hodnotné, lehce stravitelné a málo tučné – má vyšší obsah bílkovin (20-23 %) a nízký obsah tuku (2-3 %). Obsahuje vitamíny (A, E, K, C, skupiny B – B1, B2, B3, B6, B9), minerální látky (vápník, fosfor, sodík, draslík, hořčík) a stopové prvky (železo, zinek).
Díky antioxidačním účinkům jsou vázány škodlivé látky a odváděny pryč z těla (detoxikační účinek) a tím se posiluje přirozenou obranyschopnost psa.
Přispívá ke kvalitnější kůži, lesklejší srsti a pevnějším drápům. Podporuje pevné kosti a zuby, pomáhá předcházet řídnutí kostí (osteoporóze).
Podporuje správnou funkci nervů, pomáhá bojovat proti únavě, nespavosti a stresu. Příznivě působí také na oči a mozek u plodu.
Maso jelena patří mezi exotické zdroje živočišných bílkovin v krmivech pro psy a jako takové je možné ho vyzkoušet při eliminační dietě, kdy je potřeba zařadit do jídelníčku psa nejlépe takový druh masa, které pes dosud nejedl.
Konzumaci jeleního masa je možné doporučit psům, kteří trpí onemocněním srdce, psům ve fyzické zátěži, kteří potřebují snadno získat kvalitní bílkoviny, březím/kojícím fenám a štěňatům, starším psům a psům v rekonvalescenci.
V krmivu může najít jelení maso, případně ořezy – jako krk, kýty, plece, hřbet, hrudí a kližky. Z drobů játra, srdce a jazyk.