Holub (hřivnáč) patří do drůbeže. Holubí maso má světle červenou barvu s lehkou příchutí zvěřiny, mezi kterou se také občas zařazuje. Maso je lehce stravitelné, obsahuje 18-19 % bílkovin a má vysoký podíl tuku – 24 % (víc než vepřové maso), tudíž vysokou energetickou hodnotu.
Je bohaté na minerální látky (fosfor, sodík, draslík, hořčík), stopové prvky (železo, měď, zinek, mangan, selen, jód) a vitamíny (C, D, E, skupiny B – B1, B2, B3, B6, B12).
Má antioxidační účinky, váže škodlivé látky a odvádí je pryč z těla (detoxikační účinek) a tím posiluje přirozenou obranyschopnost psa.
Přispívá ke kvalitnější kůži, lesklejší srsti a pevnějším drápům. Podporuje pevné kosti a zuby, pomáhá předcházet řídnutí kostí (osteoporóze).
Podporuje správnou funkci nervů, pomáhá bojovat proti únavě, nespavosti a stresu. Příznivě působí také na oči a mozek u plodu.
Holubí maso patří mezi exotické zdroje živočišných bílkovin v krmivech pro psy a jako takové je možné ho vyzkoušet při eliminační dietě, kdy je potřeba zařadit do jídelníčku psa nejlépe takový druh masa, které pes dosud nejedl.
Pozor! Syroví holubi jsou bohužel častými přenašeči vnějších i vnitřních parazitů, bakterií a virů (salmonelózy, stafylokokové nákazy, rotavirózy, pseudomoru atd.).