Papriku známe ve třech barvách – zelená, žlutá a červená, přičemž tou nejhodnotnější je červená paprika.
Paprika obsahuje minerální látky (sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor), stopové látky (železo, měď, zinek, mangan) a vitamíny (C – 4x více než citróny nebo pomeranč, D, E a skupiny B – B1, B2, B3, B6, B9 (kyselinu listovou) B12). Obsahuje velké množství betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamín A, dále karotenoidy (lykopen) a flavonoidy, které mají silné antioxidační účinky.
Díky velmi vysokému obsahu antioxidačních vitamínů (A, C, E) přispívá paprika k posílení obranyschopnosti organismu a snižuje riziko vzniku rakoviny a nádorových onemocnění (žaludku a tlustého střeva). Díky obsahu karotenu podporuje zrak a snižuje riziko vzniku šedého zákalu.
Zelené papriky obsahují kyselinu listovou, která podporuje správný vývin a rozvoj nervové soustavy u plodu. Podporuje pevnost kostí a zubů, zlepšuje stav kůže, srsti a drápů.
Paprika má silné protizánětlivé účinky, chrání a posiluje srdce i cévy. Přispívá ke vzniku krve, pomáhá předcházet chudokrevnosti (anémii). Snižuje hladinu cukru v krvi, je proto vhodná i pro psy s cukrovkou.
Pozor! Paprika mírně zvyšuje krevní tlak.
Zmírňuje zánět žaludku, podporuje tvorbu trávicích šťáv a zlepšuje trávení. Zvyšuje také rychlost metabolismu a podporuje činnost štítné žlázy. Paprika je mírné projímadlo a působí proti plynatosti. Díky malému obsahu kalorií se hodí jako součást redukčních diet pro obézní psy.
Pozor! Psům s citlivým trávením může dělat problém slupka papriky. Slupku proto raději odstraňte, např. pečením.
Má močopudné účinky, odstraňuje z těla přebytečnou vodu a snižuje otoky. Pročišťuje ledviny a močové cesty.