Puriny jsou biologicky významné látky, součásti nukleových kyselin (DNA, RNA) i jiných látek klíčových pro život. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než rostlinné.
Rozkladem purinů vzniká kyselina močová, která je vylučována zažívacím traktem (cca 1/3) a močí (2/3). Kyselina močová je však ve vodě špatně rozpustná, proto při její vysoké koncentraci nebo při nízkém pH moči může krystalizovat a tvořit močové kameny.
Při nadprodukci kyseliny močové a hyperurikemii, příp. při poruše vylučování kyseliny močové, dochází ke dně. Krystaly kyseliny se ukládají v měkkých tkáních (ledvinách) nebo kloubech, což způsobuje zánětlivou reakci, otoky a bolest.
Nízký obsah purinů mají rýže, kroupy, pohanka, jáhly, mléčné výrobky, brambory, brokolice, kořenová zelenina (mrkev, řepa), bílé zelí, rajčata, lilek, čekanka, fenykl a ovoce (hrušky, jablka, borůvky, maliny).
Pozor! Vysoký obsah purinů najdete v kvasnicích, ve vnitřnostech (např. ledvinkách, játrech, mozečku, slezině), v rybách (šproty, sardinky, losos, tuňák, ančovičky), v mase (koňském, jehněčím, kuřecím a telecím) - čím mladší zvíře, tím vyšší obsah purinů, v luštěninách, ve špenátu, v růžičkové kapustě.